Vatta község története
Vatta monográfiája
Letölthető»

 

 

Földrajzi bemutatás

Elhelyezkedés

Vatta Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén, a Bükkalja központjában, Miskolctól, a megyeszékhelytől 30 km-re, Mezőkövesd várostól 19 km-re és Egertől 35 km-re helyezkedik el, az Északi-Középhegység és az Alföld találkozásánál.

Szomszédos települések: Emőd város, Csincse, Bükkábrány, Tibolddaróc, Sály, Borsodgeszt és Harsány községek.


 

 

Megközelíthetőség

A település közúton jó minőségű utakon rendkívül kedvező feltételekkel közelíthető meg:

Az M3-as autópályának a Budapest-Füzesabony-Miskolc viszonylatú szakaszáról a településre a mezőnagymihályi, illetve a mindössze 10 km-nyi távolságra lévő emődi forgalmi csomópontokról lehet lehajtani.

A községen halad át a 3-as Főközlekedési út.

Az M3-as autópálya közelsége biztosítja, hogy a település Budapestről alig 1,5 óra alatt megközelíthető. Miskolcra, a megyeszékhelyre az autópályán, vagy a 3-as Főközlekedési útvonalon egyaránt alig negyedóra alatt el lehet eljutni.

Vattáról jó útviszonyok között közelíthető meg a gyógyfürdőjéről híres Mezőkövesd város, valamint az ország egyik leglátogatottabb történelmi emlékekben és természeti szépségekben gazdag Eger város is.

Földrajzi jellemzők

Vatta a Csincse patak mentén, egy völgyben fekszik, két enyhén meredek dombvonulat között. A község északi része kissé dombos, mely az Északi-középhegység vonulatainak köszönhető, míg a déli sík terület már a kezdődő Alföld jeleit hordozza magán.

Növény- és állatvilág
Vatta és környékének eredeti növénytakaróját a liget erdős, tatárjuharos lösztölgyesek, gyöngyvirágos-tölgyes és cseres-tölgyesek alkották. A cseres-tölgyesek mára már jórészt kipusztultak.

A cserjeszintben gyakoriak a galagonyák, a veresgyűrű som, a bibircses kecskerágó, a fagyal, az ostorménfa és az ükörkelonc. A gyepszigetben uralkodók a pázsitfüvek, sások, pillangósvirágúak és különféle perjefajok.
Az állatvilágban az emlősök közül gyakori a vaddisznó, a mezei nyúl, a róka, az őz, a szarvas, a menyét és a görény. Gyakori kisemlős a vakondok, a különféle cickányok, rágcsálók, a pockok és a denevérek.

A környék jellegzetes madara a sas, a gólya, a fogoly, a fácán, a vércse, egy-egy bagolyfaj, valamint az énekes madarak számos faja.

Rovarok közül megtalálhatóak a bogárlepkék, bagolylepkék, katicabogarak, pókok, darazsak és méhek.


Birinyi László polgármester

Riport Korán Istvánnal
© 2005-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.