Vatta község története
Vatta monográfiája
Letölthető»

 

 

"Jó kis hely" közösségi tér létrehozása

Kedvezményezett: Vatta Község Önkormányzata
Projekt címe: "Jó kis hely" közösségi tér infrastrukturális fejlesztése Vattán
Támogatás összege: 20 millió forint
Támogatás intenzitása: 100%
A projekt fizikai zárása: 2020.09.30.
Projekt azonosító száma: EFOP-2.1.2-16-2018-00039

Projekt bemutatása

A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a gyermekszegénység visszaszorítását, megelőzését és a szegény családban élő gyermekek, továbbá a tartós rászorultságban élők számának csökkentését. A szegénység és a társadalmi kirekesztődés elleni küzdelem kiemelt feladata az Európai Uniónak, ezért a 2020-as célkitűzések egyik konkrét vállalása, hogy az unión belül legalább 20 millió fővel csökkenjen a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek száma. Cél a minőségi szolgáltatásokhoz, programokhoz való hozzáférés javítása, a szegénységből kivezető esélyek megteremtése kistelepülési komplex gyermekprogramok támogatása, a támogatást nyert projektek megvalósításához szükséges infrastrukturális háttér létrehozásával. A most kezdődő pályázat célja egy már meglévő ingatlan infrastrukturális fejlesztésével „Jó kis hely” közösségi tér létrehozása. A projektnek helyt adó épület (Vatta, Szemere Bertalan út 24.) az 50 – es évekig egyházi iskolaként működött, azóta kihasználatlanul áll, az Önkormányzat tulajdonába 2014. májusában került, ebben az épületben fogjuk kialakítani a MAGHÁZAT.

Az eredetileg egyházi célra épített épület jelenleg sem higiéniai, sem műszaki, sem energetikai, sem esztétikai szempontból nem felel meg az érvényben lévő előírásoknak és a mai kor követelményeinek, e mellett az épület akadálymentes használata sincs biztosítva. A tervezett korszerűsítés és felújítás a belső tereket tekintve a teljes épületre kiterjed. A külső homlokzat teljes egészében megújul, az udvari bejáratokkal érintett térburkolatok szintén át lesznek alakítva.

• Az épületek bejáratai akadálymentesen megközelíthetővé válnak, a kiépítendő rámpák segítségével.

• Az épületben a külső és belső nyílászárók úgy lesznek kialakítva, hogy az akadálymentes közlekedés feltételei mindenütt teljesüljenek.

• Az épület udvarán akadálymentes parkoló lesz kialakítva, valamint két további személygépkocsi-parkoló.

• Az épületben ki lesz alakítva még egy kétnemű vizesblokk is.

• A dél felé eső, alacsonyabb szinten lévő két nagyobb helyiség egyike társalgó, a másik játszó szoba funkciót kap. A másik két nagyobb helyiség egyikében egy közösen használható teakonyha-étkező lesz kialakítva, illetve egy iroda helyiség.

A projekt keretében beszerzésre kerülő játékkészlet biztosításánál a beszerezendő játékeszközök egyaránt megfelelnek a kisgyermekek életkori sajátosságainak, továbbá egészségügyi és pedagógiai szempontoknak is. Beszerzésre kerülnek: különböző méretű szegett játszókendők, babák, autók, labdák, képeskönyvek, építőjátékok, mozgásfejlesztők.

A „Jó kis hely” a helyi közösség életében is fontos funkciót tölt majd be, mivel a közösségi élethez szakmai és infrastrukturális hátteret biztosít, így a település vonzereje, lakosságmegtartó ereje is nő.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, az Emberi Erőforrás Operatív Program keretén belül valósul meg.

 Birinyi László polgármester

Riport Korán Istvánnal
© 2005-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.