Vatta község története
Vatta monográfiája
Letölthető»

 

 

Tállai András államtitkár, országgyűlési képviselő
Tállai András úrral készített interjú szövege
2014. február 17.

Lassan négy év telt el a 2010-es parlamenti választások óta. Az alábbiakban Tállai András a Belügyminisztérium Önkormányzati államtitkárát, országgyűlési képviselőt kértük, hogy összegezze az elmúlt négy év történéseit és a település érdekében végzett munkáját.
RENDBETETT ÁLLAMKASSZA - kiterjesztett közteherviselés, segély helyett munka 2010-ben egy eladósodott, IMF hitellel terhelt államkasszát örököltünk. A kormány - szakított elődje gyakorlatával - nem az emberek megszorításával igyekezett betömni a lyukakat, hanem azzal, hogy a bankokra és a multicégekre is kiterjesztette a közteherviselést. 2013-ban sikerült visszafizetni az IMF-től még az előző kormány által felvett hitel teljes összegét, így ma a magyar emberek mindennapjait érintő a döntések nem a Nemzetközi Valutalapnál, hanem itthon, hazai érdekek mentén születhetnek. Büszke vagyok arra, hogy ez a kormány mert és tudott is lépni a rezsicsökkentés kérdésében és a devizahitelesek megsegítésére is több intézkedés született. Mi segély helyett egy munka-alapú társadalomban gondolkodunk, amelynek egyik alappillére a közmunka. Természetesen van még elvégzendő feladat, de a szándék és az irány - úgy gondolom - helyes.
ADÓSSÁG HELYETT KISZÁMÍTHATÓ ÖNKORMÁNYZATI FINANSZÍROZÁS
Az önkormányzati rendszer 2010-re mérhetetlenül eladósodott. Az előző kormány úgy tett egyre több feladatot az önkormányzatok nyakába, hogy ezzel párhuzamosan a forrásaikat elvonta. Volt, aki az intézmények, iskolák, óvodák fejlesztésére, de olyanok is voltak, akik a mindennapos működés fedezésére vettek fel kölcsönt. A jelenlegi kormány úgy döntött, átvállalja az önkormányzatok teljes adósságát, hiszen a töke és a kamatok fizetése akár rövidtávon is működésképtelenné tette volna a rendszert. A Kormány ennek értelmében átvállalta Vatta teljes adósságát, 10 424 000 forintot. Azért, hogy ne lyukas zsákba öntsük a pénzt, ezzel párhuzamosan átalakítottuk az önkormányzatok finanszírozását, újragondoltuk a feladatok állam és önkormányzatok közötti elosztását. Az új feladatfinanszírozási rendszerben az állam minden forrást célhoz rendelten, felhasználási kötöttséggel ad, miközben a hitelfelvételt rendkívüli módon megnehezítve garanciákhoz köti.
FOGLALKOZTATÁS, KÖZFOGLALKOZTATÁS – mi a segély helyett a munkában hiszünk. Tisztában vagyok azzal, hogy Borsod megyében a munkalehetőség hiánya az egyik legfőbb probléma. Örülök neki, hogy ez a kormány már a ciklus kezdetén világossá tette, hogy – elődjével szemben – nem a segélyben, hanem munkában látja a boldogulás alapját. Lassan a gazdaság is kezd magához térni, addig is azonban a közfoglalkoztatás sok olyan embernek tud átmeneti segítséget nyújtani, ami több mint a segély. Vatta az egyik minta-példa a körzetben arra, milyen sokrétűen lehet a Kormány által támogatott közfoglalkoztatást felhasználni egy település szépítgetése érdekében. Vattán 4 hektáron gazdálkodnak, folyamatosan szépítgetik a községet, javítják, burkolják a vízelvezető árkokat, díszburkolatot építenek.
" Örülök, hogy segíthettem Vatta elképzeléseit!"
Az elmúlt ciklusban is arra törekedtem, hogy minden tőlem telhető módon segíthessem a körzetben lévő települések, köztük Vatta céljait is. Büszke vagyok mindarra, amit a falu megújítása, a sportélet-fejlesztése, vagy akár az óvoda, vagy a közbiztonságot szolgáló polgárőrség feltételeinek javítása érdekében tehettem, de örülök a parókia felújításának is. Még sok a tennivaló, hiszen tudom, hogy a vattaiak nagyon szeretnének egy megújult orvosi rendelőt, de a belterületi utak felújítása, a patakmeder rendezése is a jövő feladata. Remélem, az alábbi táblázat jól szemléleti az elmúlt négy évben a település részére nyújtott kormányzati támogatásokat.
Bízom abban, hogy a jövőben is segíthetem a település elképzeléseit!

Kormányzati támogatással megvalósult fejlesztések Vattán 2010 és 2014 között
(Ft)
Közfoglalkoztatás 138 fő bevonásával
69 779 150
Közösségi tér konditerem kialakítása
25 000 000
Óvoda felújítás, bővítése
21 000 000
Parókia felújítás
19 000 000
Polgárőr bázis kialakítás
15 000 000
Falumegújítás Szemere park
14 000 000
Sportöltöző felújítás
11 500 000
Településtől átvállalt adósság
10 424 000
Műfüves minipálya létesítése
10 000 000
Házi komposztálás elősegítése
9 400 000
Játszótér bővítés
5 000 000
Pihenőpark kialakítása szökőkúttal
5 000 000
Őstermelői piac létrehozása
5 000 000
Megújuló energia alkalmazása az óvodában
4 500 000
Szociális tüzifa támogatása 108 m3
1 648 968
Fűnyíró kistraktor beszerzése
1 500 000
Összesen:
226 103 150 Ft

 


Birinyi László polgármester

Riport Korán Istvánnal
© 2005-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.